fbpx

Cafea decofeinizata – da sau nu? Bypass-ul cafeinei si efectele sale

Cafea decofeinizata - da sau nu? Bypass-ul cafeinei si efectele sale
copyright FutureLearn

Conceptul de cafea decofeinizată vine de la procesul de extragere a 97% din conținutul de cafeină regăsit în boabele de cafea; deci, este important de reținut faptul că acest termen nu echivalează ecuația cu 0 cafeină, existând o cantitate de 2-4 mg de cafeină/porție.

Poate nu la fel de populară precum cafeaua normală, consumul cafelei decaf, vine cu un pachet de beneficii, printre acestea regăsindu-se suplimentul de nutrienți, dar și numărul bogat de anti-oxidanți; principalii fiind acizii hidrocinamici și polifenolii.

Deși trăiește în umbra surorii mai mari, decaf este, evident, o alternativă pentru persoanele care suferă de palpitații, insomnie, arsuri stomacale, reflux gastric, respectiv orice altă tulburare prin consumul de cafeină.

Decofeinizată și demistizată

Legenda spune că, Friedlieb Ferdinand Runge a efectuat primul proces de extragere a cafeinei din boabele de cafea în 1820, după ce Goethe ar fi auzit despre munca sa privind extractul de belladonă, cerându-i să efectueze o analiză asupra boabelor de cafea. Metodele prin care se poate realiza bypass-ul cafeinei sunt variate; cele mai multe dintre ele includ apă, solvenți organici sau dioxid de carbon. Cafeina este extrasă din boabe înainte de a fi prăjite și măcinate, iar valoarea nutritivă a variantei finale trebuie să fie aproape identică cu cea obișnuită, pe lângă aportul de cafeină.

Reputația așa zis negativă a acesteia este corelată de tratamentul chimic, dar și de istoricul privind utilizarea substanțelor chimice toxice, creând, astfel, o conotație negativă în jurul numelui.

Cu toate acestea, solvenții utilizați în trecut nu mai prezintă un factor de risc în prezent, ca atare, suntem invitați să o consumăm, cu încredere, atât pentru prevenirea apariției diabetului de tip 2, îmbunătățirea somnului, scăderea nivelului de anxietate, aciditate (datorită nivelului scăzut de conținut de acid, urmare a procesului de extragere a cafeinei), precum și riscului apariției bolilor fatale cardiovasculare.

În gama noastră Coffee Store, vei găsi cafeaua Columbia Villamaria de la Gardelli,  chemical-free decaf, cu note de zahăr brun, guava, miere și cacao.

Există numeroase motive pentru a face tranziția de la cafeaua normală, la cea decofeinizată, în special dacă o persoană este predispusă la anumite afecțiuni. Chiar și pentru persoanele care nu prezintă probleme de sănătate, aceasta poate contribui la stimulul energiei și stării de spirit pe termen lung, în timp, ne mai simțind nevoia consumului de cafeină.

Ambele tipuri de cafea au efecte pozitive asupra declinului mental legat de vârstă. Aceasta poate preveni dezvoltarea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Un studiu sugerează că acest lucru se poate datora mai degrabă acidului clorogenic din cafea, decât cel al cafeinei. Cu toate acestea, cafeina în sine a fost, de asemenea, legată de un risc redus de demență și boli neurodegenerative.

Din gama noastră Coffee Store, îți recomandăm și ceaiul verde decaf Sencha Strawberry. Ceaiul decaf este, de asemena, produs prin intermediul dioxidului de carbon și recomandat tuturor celor care prezintă o sensibilitate la cafeină, dar și care optează ceai în detrimentul cafelei.

Decaf: Da sau nu? copyright Healthline

Surse:

https://coffeeaffection.com/benefits-of-decaf-coffee/

https://www.healthline.com/nutrition/decaf-coffee-good-or-bad#Who-should-choose-decaf-over-regular-coffee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.