fbpx

Espresso si alte povesti…

Ne îmbarcăm în călătoria espressso pentru a face față cu brio – și într-un timp util, provocărilor din viața de zi cu zi. Prima stație bucătăria, linie care se interesectează cu grădina, terasa, respectiv cafeneua de la colț.

Credits The Stripe

Espresso sau expresso?

După cum sugerează și denumirea sa, espresso (în limba italiană însemnând forțat), diferența dintre cafeaua espresso și cea la filtru, este că celei dintâi i se dă un impuls pentru a presa în afară aroma; ca atare, în nu mai mult de 30 de secunde ne putem bucura de acel shot dumnezeiesc, devenind una cu nostalgia și contempla asupra imaginarului. Înca odată, trebuie să le mulțumim poporului italian pentru această descoperire.

Din punct de vedere lingvistic și fonetic, ne confruntăm cu o varietate de denumiri pe care această cafea le are.  În alfabetul italian litera x este inlocuită de s, iar un caffè este varianta tradițională de a comanda pentru doritorii de espresso. În Spania, pe când café expreso este considerat mai formal, café solo  a rămas varianta cea mai utilizată de consumatori, indicând un singur shot de întăritor și dozator de energie.

De ce espresso?

Diferența principală dinte acesta și cafeaua la filtru constă în modul de preparare, nu neapărat în boabele de cafea. Cafea prăjită, întunecată, măcinată bine, foarte intensă și aer florentin.

Stephen Morrisay, campion mondial barista în 2008, descrie procesarea espresso-ului “ca și cum ai privi cafeaua printr-o lupă.”

Ceea ce face ca această băutură să fie unică este faptul că se folosește presiune pentru a împinge apa prin cafeaua concentrată, ca atare și concentrația în grăsimi este mai mare, de respectiv 2,5%, comparativ cu cafeaua la filtru, care are o compoziție de 0,6%. Un alt lucru caracteristic espresso-ului, este că, totul constă în cremă – multe lucruri se pot spune în funcție de aceasta, de exemplu, dacă extragerea cafelei a fost corect efectuată, ori cât de proaspete sunt boabele.

În privința concentrației de cafeină, faptul că espresso ar avea mai multă, este doar un mit, întrucât boabele espresso sunt prăjite mai mult decât boabele ușoare sau medii, ca atare, o cantitate mare de cofeină este prăjită în timpul acestui proces.

Credits Damsel in Dior

Multă lume preferă ceea ce este cunoscut sub numele de espresso lung, astfel punând o amprentă americană asupra băuturii. Caffè Americano sau Long Black este, de fapt, un espresso diluat cu apă. Rezultatul va fi similar cafelei la filtru, însă cu un gust mai rafinat și cu mai puțină aciditate.

…&Macchiato

Intens, energizant, aromat. Combinația unică 50/50 între espresso și lapte a dus la apariția macchiato, care în limba italiană înseamnă marcat – cu alte cuvinte, laptele personalizează, încă o dată, această băutură cofeinizată, creând o alchimie aparte și, de altfel, un val de  popularitate în rândul societății Filocaffè.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.