fbpx

Moka Pot – Elegant si eficient pentru utilizare domestica

Moka Pot - Elegant si eficient pentru utilizare domestica
Copyright Handsome Wade

If you like your coffee hot, let me be your coffee pot! (Arctic Monkeys)

Poate nu la fel de concentrat precum un espresso, dar cu siguranță mai intens decât cafeaua la ibric (moka), sau presa franceză, Moka pot, dispozitivul stylish și eficient, a fost inventat în 1933 de inginerul italian Alfonso Bialetti, pentru a revoluționa cultura cafelei, și pentru a nu mai face distincție între aristocrație și proletariat în ce privește stilul de viață exclusivist al consumului de cafea. Inițial prezentat publicului ca și Moka Express, datorită eficienței de care dădea dovadă, cafetiera electrică a crescut în popularitate în special după cel de-al Doilea Război Mondial.

Moka Pot a acționat precum un factor unificator între clasele sociale, de altfel, un aspect inovator pe piața cafelei cu tradiție, cafetiera moka își păstrează gradul de popularitate și în prezent. Forma octogonală, silueta decorativă și designul elegant sunt caracteristicile reprezentative Moka Pot, întrucât brand-ul made în Italia respectă cu certitudine cultura peninsulei și este un ambasador global în acest sens, reușind să promoveze pionieratul modern al cafelei italienești… În Australia, de exemplu, cafetiera moka a fost folosită în mod tradițional de migranții italieni care au sosit în perioada postbelică. Astăzi, australienii adoră să-și completeze micul dejun cu băutura pe care o vor adăuga într-o cană și vor completa fie cu apă din fierbere, fie cu lapte încălzit.

Designul cu trei camere se bazează pe presiunea generată de aburul simplu de pe plită, care se acumulează în camera cea mai de jos, împins în sus prin zațul de cafea. În privința gusturilor fiecăruia, iubitorilor de espresso, cafelei moka îi va fi simțită lipsa cremei, iar restul entuziaștilor, senzația ar putea fi una de “arsă”. Aroma depinde de mai multe trăsături, precum cel al boabelor de cafea, gradul de prăjite, finețea măcinării, calității apei, dar și nivelului temperaturii. Potrivit experților în domeniu Hoffman și Stephenson, apa trebuie pre-încălzită înainte de a fi introdusă în recipientul moka, apa rece fiind recomandată, în schimb, doar dacă recipientul conține o supapă ponderată.

Varianta de cafea moka, deși puțin mai intensă, este ideală pentru pasionații long black sau americano, întrucât există asemănări mari între acestea. Rata de extracție a apei este mai mare, de respectiv, 1:2 bar (100/200 kPa) față de cea utilizată la espresor (1:9 bar, 100/900kPa). În vederea realizării cafelei Moka Pot recomandăm utilizarea boabelor cu profil medium-dark precum cele furnizate de Café Cult disponibil în magazinul nostru Coffee Store.

Moka Pot Ancap la Coffee Store

De asemenea, la Coffee Store veți găsi cafetiera ceramică pentru utilizare domestică de tip Moka Pot de la Ancap.

Partea superioara este produsa din porțelan dur, ars la 1400°C, cu porozitate zero. Fapt ce promite un rezultat superior al gustului final al cafelei, precum și menținerea temperaturii pentru un timp îndelungat, in comparație cu moka pot-urile tradiționale metalice. Partea inferioara, rezervorul pentru apa, cât și celelalte componente interne, sita suport directional pentru cafea, sunt realizate integral din inox.

Instrucțiunile de mai jos vă vor fi de ajutor în prepararea cafelei stil Moka. Astfel, vă recomandăm:

  • adăugarea apei până la nivelul de siguranță;
  • fixarea sitei suport pentru direcționare, precum și utilizarea exclusivă a cafelei măcinate;
  • închiderea părții superioare din porțelan, ferm;
  • pozițioanarea cafetierei pe plita electrică, sau aragaz, de asemenea, setarea la foc mic pentru fierberea lentă și obținerea de cremă asemănătoare espresso;
  • odată ce cafeaua a ajuns la nivelul părții superioare ceramice, depărtați dispozitivul de pe aragaz/plită;
  • utilizați o mănușă de protecție pentru protecția dvs. întrucât toate părțile moka pot pot fi foarte fierbinți;
  • amestecați conținutul și serviți băutura tip espresso fierbinte;
  • ceștile din porțelan special concepute vă vor garanta experiența gustativă-senzorială cuvenită!
Copyright to Chef Steps

Accesează articolul de mai jos pentru a descoperi și alte variante alternative espresorului pentru utilizare domestică: https://coffeestore.ro/specialty-coffee/variante-alternative-espresorului/

Referințe:

https://bluebottlecoffee.com/brew-guides/bialetti-moka-pot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.