fbpx

#romaniancoffeeculture

Hai sa construim impreuna cultura româneasca a cafelei, cu fiecare ceașca

Ne aflam in momentul ideal de a defini cum ne raportam noi ca romani la cafea, intrucat nu exista o definiție clara a culturii cafelei in Romania. Spre deosebire de alte regiuni faimoase, legate de cafea de secole, cum ar fi Etiopia, Turcia, peninsula Arabica, Italia sau Austria cu Viena sa, in Bucuresti si Romania piata cafelei abia se trezeste din zorii „Micului Paris”, cu nostalgia elegantei acelei perioade in amalgamul cultural care defineste regiunea noastra. 

cafeaua clasica la ibric

Am avut mereu cate putin din toate, de la cafenele pline de divane si fum greu de narghilea si prieteni tolaniti cu orele pe perne, la spatii inghesuite de ziare ce fosnesc si oameni ce discuta noutatile zilei, pana la gradini si oranjerii diafane, pline de splendori exotice in care servirea cafelei era un tabiet al nobililor, un capriciu savurat in intimitate.

oranjerie moderna

Apoi, cortina de fier ne-a inchis temporar orizontul plin de arome, intalniri si petreceri alimentate de cofeina, insa ne-a facut sa intelegem mai bine ce inseamna sa iti primesti oaspetii acasa, sa fii atent la risipa, sa cauti alternative atunci cand iti lipsesc ingrediente principale si, intr-un fel sau altul, opresiunea ne-a stimulat creativitatea aproape la fel de mult ca o cafea buna.

Cu avantul ultimilor 30 de ani am explorat, am redescoperit ce ne-a placut, am experimentat stiluri noi, ne-am aliniat la trendurile internationale si, pas cu pas, ne definim propria cultura a cafelei. Priveste putin in valul nou de cafenele deschise in Bucuresti: sunt locuri in care gasesti cate putin din cultura fiecarui turist care ne trece pragul, sunt locuri de schimb de idei, un teren ideal pentru a gasi numitorul comun intre ce gandim si ce facem, toate acestea cu un respect profund fata de libertatea de a alege.

Cultura romaneasca a cafelei e un spatiu de joaca in care exploram cu simturile, o panza alba pe care pictam cu metode traditionale si ingrediente moderne. Romanii isi gasesc expresia unica de stil de cafenea folosindu-se de mostenirea cea mai apropiata sufletului nostru – ospitalitatea autentica.

In adevaratul sens, aceasta ospitalitate se reflecta intr-un spatiu prietenos si sigur de intalnire a mesagerilor culturali din toate zonele lumii, un loc de intalnire diplomatica, intrucat prima regula nescrisa a ospitalitatii e respectul. Ca oaspete, arata respect si vei fi primit oriunde ca un vechi prieten. Ca amfitrion, arata respect fata de toate – fata de tine insuti, de spatiul in care lucrezi, de produsele pe care le folosesti, de oamenii din jurul tau si mai ales fata de marele necunoscut care ti se deschide cu fiecare oaspete ce iti trece pragul.

Trasaturi ale #romaniancoffeeculture asa cum o vedem noi

  • In cafenele observam o dezvoltare rapida si aliniere la standardele international atat in calitatea cafelei, cat si a abilitatilor tehnice ale barista.
  • Foarte multi oameni isi pregatesc cafeaua acasa, la ibric, si o servesc deseori cand au musafiri, in compania unei mese sau a unui desert, cafeaua alimenteaza conversatia.
  • Nu avem foarte multi connoisseurs in cafea, iar lipsa preferintelor clare legate de gustul cafelei deschide un loc pentru explorari senzoriale, chiar daca e unicat si apoi consumatorul revine la obiceiul sau traditional de a o bea.
  • Tinerii romani sunt interesati de noutati, aleg sa “calatoreasca” prin gust si arome, sa descopere optiunile si sa-si formeze opinia pe urma unei experiente generoase.
  • Avem o mare curiozitate fata de straini si culturile din care fac parte si ne place sa imprumutam ideile pe care le consideram bune.
  • Multe locuri sunt pline de angajati binevoitori care ii ajuta pe turisti cu informatii si recomandari.
  • Deseori in cafenelele de specialitate auzim conversatii pe teme interesante, legate de stiinta, arta, relatii internationale, cultura economie etc.
  • Gasim in cafenelele de specialitate spatii multidisciplinare, cu o infuzie culturala de mici biblioteci accesibile consumatorilor, muzica atent selectionata sau spatii de expunere pentru artisti si artizani locali atat in meniu cat si pe pereti sau merchandise.
  • In aceste cafenele observam o atentie sporita fata de calitatea produselor servite, de la selectia celor mai bune produse din piata international pana la sustinerea celor mai buni producatori locali, trasatura care se concretizeaza in meniuri creative de bauturi si gustari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.