fbpx

Societatea Cocktail Caffè

Celebra cafea irlandeză cunoscută internațional și ca Irish, sau Gaelach în țara de origine, este un cocktail format din cafea fierbinte, whiskey irlandez și zahăr, amestecat și acoperit cu cremă. Deși în prezent, băutura irlandeză este asociată cu acea cafea, a cărei compoziție, este responsabilă pentru starea de euforie, diferite variante ale acestui gen de cocktail-uri datează cu 100 de ani în urma celui celtic.

Credit The Spruce Eats

De la jumătatea secolului al XIX-lea, în cafenelele vieneze au fost servite Pharisäer și Fiaker; ambele erau cocktailuri de cafea servite elegant în pahar, acoperite cu frișcă. În acea perioadă, primul era cunoscut și în nordul Germaniei și Danemarcei, iar în jurul anului 1900, meniurile cafenelelor vieneze au inclus, de asemenea, Kaisermelange, Maria Theresia, Biedermeier-Kaffee și alte variante asemănătoare. În Franța secolului al XIX-lea, un amestec de cafea și băuturi spirtoase a fost numit Gloria:

“O trăsătură a caracterului său a fost să plătească generos cincisprezece franci pe lună pentru gloria pe care a luat-o pentru desert”. (Balzac, Le Père Goriot, 1834, I.)

Mai multe locuri susțin că au dezvoltat rețeta modernă în anii 1950, iar o versiune este atribuită lui Joe Sheridan, bucătar-șef la restaurantul și cafeneaua din baza aeriană Foynes, Irlanda. Acesta a creat această băutură, pentru a oferi pasagerilor obosiți, un bun-venit călduros și primitor.

În zilele noastre, Aeroportul Shannon încearcă adesea să-și ia creditul pentru invenția băuturii populare, însă singura recunoaștere pe care Joe Sheridan a primit-o este numirea după el, a licorii de cafea irlandeze Sheridan’s, și faptul că barul de 24 de ore din Shannon (vis-a-vis de celebrul Shannon Duty-Free, primul magazin duty-free în lume) a fost numit Sheridan’s.

Multe variante ale acestei băuturi au evoluat de-a lungul timpului, dar aceasta este rețeta originală a lui Joe, așa cum a raportat cercetătorul irlandez și bucătarul celebru Biddy White Lennon, în cazul în care doriți să reproduceți cafeaua autentică.

  • 1 măsură Whiskey irlandez
  • 1 măsură cafea neagră intensă
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 2 lingurițe de frișcă sau cremă dublă

Este important de menționat că băutura nu trebuie amestecată, pentru a respecta întru totul rețeta originală.

 Deși whiskey-ul, cafeaua și crema sunt ingredientele de bază Irish Coffee, există variații în pregătirea acesteia – alegerea cafelei și metodele utilizate în vederea preparării diferă semnificativ. Utilizarea aparatelor de espresso sau a cafetierelor complet automate este acum tipică: cafeaua este fie un caffè americano (espresso diluat cu apă fierbinte), fie un fel de cafea la filtru, de multe ori făcută folosind o capsulă de cafea.

În Spania, café irlandés este uneori servită cu un strat inferior de whiskey, un strat separat de cafea, și un strat de cremă deasupra; Unele baruri din Asia de Sud-Est servesc un cocktail de cafea cu gheata și whiskey, uneori fără crema, sub denumirea de „cafea irlandeză”.

Credit Homemade Hooplah

Multi băuturi de cafea fierbinte pe bază de alcool și cremă deasupra – cafelele cu lichior, primesc nume derivate din cafeaua irlandeză, deși numele nu sunt standardizate. Crema de cafea irlandeză – cunoscută și sub numele de Bailey’s, poate fi considerată o variantă Irish Coffee, dar implică utilizarea cremei ca substitut „pre-amestecat” pentru whiskey, cremă și zahăr.

Fiecare colț al lumii și-a pus amprenta culturală, și adaptat băutura în funcție de cerințele societății. De exemplu, cafeaua jamaicană se asteapta să fie preparata cu rum, cea Highland, numită și cafea gaelică, cu whiskey scoțian; Cafeaua rusească – cu vodcă, și așa mai departe.

În funcție de mediu și temperatură, diferite variante de cocktailuri cu cafea au fost create pentru a satisface climatul corespunzător.

Potrivit The Wanderlust Kitchen, pentru vremea rece se recomandă următoarele băuturi alcoolice ca bază a cocktailurilor de cafea: Spiced Rum (Captain Morgan), whiskey/whiskey cu scorțișoară (Fireball, Sinfire), tărie cu scorțișoară/mentă (Goldschlager/Rumple Minze), Amaretto, și rum cu extract de unt. Iar pentru vremea caldă, în vederea realizării unei cafele care să ofere atât culoare, intensitate, și savoare, avem de ales între: Triple Sec/Cointreau, Kahlua (la care dacă adăugați vodka și cremă, v-ați ales cu un White Russian), Bailey’s Irish Cream, vodka cu caramel/frișcă, rum cu cocos, sau licoare cu alune (Frangelico’s).

Pentru a duce mai departe tradiția lui Joe Sheridan, și a-i recunoaște meritul, suntem determinați să ne răsfățăm cu un Irish Coffee, indiferent dacă intenționăm să mergem după rețeta originală, sau să o adaptăm în funcție de propriile preferințe.

Surse:

“Ireland: Irish Coffee”, European Cuisines, http://www.europeancuisines.com/Irish-Coffee;

“Joe Sheridan’s Original Irish Coffee Recipe”, CoffeeCakes.com, https://www.coffeecakes.com/joe-sheridans-irish-coffee.html;

“Boozy Iced Coffee”, The Wanderlust Kitchen, https://thewanderlustkitchen.com/boozy-iced-coffee/;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.