fbpx

Varietati de cafea

coffee cherries

Cafeaua creste in ciorchini de cirese care se coc individual pe ramurile plantei. Toate plantele de cafea apartin familiei Rubiaceae, genului Coffea, un gen care cuprinde peste 120 de specii  de plante care variaza de la tufe scunde pana la arbori de 18 m inaltime. Dintre acestea doar 3 specii sunt cultivate pentru consum, Coffea Arabica, Coffea Canephora (cunoscuta si ca Robusta) si foarte rar Coffea Liberica.

In general, productia de cafea provine din arbusti care pot fi ingrijiti si culesi manual, iar in industria cafelei de specialitate sunt folosite in mod exclusiv varietati ale cafelei Arabica din simplul motiv ca structura genetica a plantei permite dezvoltarea complexa a compozitiei moleculare din bob, lucru care se traduce in ceasca prin note aromatice fine, floral fructate, aciditate complexa, dulceata specifica si per total o cafea surprinzatoare si delicioasa.

Heirlooms

Cafeaua creste in mod natural intre tropice, insa originea genetica a plantei e considerata in Africa, Etiopia. Aici, plantele cresc in mod spontan in biosfera tropicala etiopiana si sunt identificate sub numele de Heirlooms, un nume generic sub care intra de la 6.000 la 10.000 de varietati. Din cauza acestui numar imens de plante diferite, testarea genetica nu permite inca identificarea exacta a tuturor varietatilor etiopiene. Misterul care invaluie cafeaua etiopiana arata potentialul ca fiecare sat si oras sa aiba acces la o varietate unica de cafea, cu proprietati aromatice unice si deosebite. Veti vedea ca majoritatea cafelelor provenite din Etiopia sunt identificate dupa satul sau statia de procesare la care sunt aduse boabele de catre micii fermieri din zona. In industria cafelei de specialitate accentul este pus pe aceasta trasabilitate a marfii pana la ferma, lucru care asigura venituri mai bune pentru fermieri si client increzatori in calitatea produsului servit.

Bourbon

Este considerata una dintre cele mai importante varietati ale C. Arabica din punct de vedere cultural si genetic, cunoscuta in intreaga lume pentru calitatea excelenta in ceasca obtinuta din plantele crescute la altitudini inalte. Este unul dintre cele doua soiuri cele mai cultivate, celalalt fiind Typica. Datele istorice ne arata ca Bourbon a fost cafeaua luata din padurile Etiopiei de sud-vest si transportata in Yemen, unde a fost cultivata. Analize genetice mai recente confirma ca Bourbon a fost produs pentru prima data in Réunion, insula cunoscuta inainte de 1789 ca Bourbon. Aceasta cafea a fost dusa ulterior de francezi in Africa Centrala si America Latina. Bourbon creste la altitudini intre 1100 si 2000 m peste nivelul marii si are un randament de productie cu 20-30% mai mare decat Typica. Este o varietate potrivita pentru productie mare, insa e in general sensibila la boli si daunatori.

Typica

Typica provine din plantele cultivate in Yemen care au fost transportate  intai in Malabar, India, apoi in Indonezia, pe filiera olandeza. Ulterior a ajuns in Indiile de Vest, in colonia franceza din Martinique. Typica a evoluat genetic sa produca noi caracteristici in regiunile unde a fost aclimatizata. Iar acestea sunt considerate de multi varietati noi: Criollo (America de Sud), Arabigo (America), Kona (Hawaii), Pluma Hidalgo (Mexic), Garundang (Sumatra), Blue Mountain (Jamaica, Papua Noua Guinee), San Bernardo & San Ramon (Brazilia), Kents si Chickumalgu (India).

Geisha

Geisha e o varietate care a atras atentia multor fermieri si buyeri de cafea, cu preturi exorbitante platite pentru loturi mici. Numele vine de la satul Gesha din Etiopia de unde se spune ca origineaza varietatea. Din aceasta regiune a ajuns in Costa Rica si apoi in Panama in anii 1950, unde a ajuns celebra incepand cu 2004 cand a atras laude si preturi mari in competitia Taste of Panama si a devenit o varietate cautata de pasionatii de cafea. Planta Geisha are productivitate scazuta, ramuri subtiri si rare, vulnerabile la vanturile puternice intalnite la altitudini ridicate. Pentru a proteja plantele, ele sunt cultivate pe versantul ferit de vant si sunt insotite de copaci inalti. Desi e sensibila la daunatori si nu recoltezi prea mult dintr-o planta, rezultatul este extraordinar!

Mundo Novo

O planta viguroasa si productive, cu o calitate buna in ceasca, dar sensibila la boli majore. E cultivata extensiv in America de Sud, insa foarte rar in America Centrala si in Caraibe. Este un hybrid natural format din sub-varietati de Typica, Sumatra si Bourbon. A fost descoperita in Brazilia in anii 1940 de catre Institutul Agronomic din Campinase si e o planta puternica, inalta (3 metri), rezistenta la boli si vanturi puternice. Datorita acestor trasaturi si a calitatii din ceasca, Mundo Novo e cea mai populara varietate printer cultivatorii brazilieni si reprezinta in jur de 40% din recolta tarii. Este o planta cu productivitate mare (uneori cu 30% mai mult decat Bourbon), insa ciresele se coc mai tarziu decat la alte varietati. Creste ideal la altitudini intre 1050 si 1670 de metri, cu precipitatii bogate de 1200 -1800 mm anual.

Caturra

Caturra este o varietate dezvoltata de Alcides Carvalho Coffee Center al IAC, Institutul Agronomic de Stat din Sao Paolo, Brazilia. In 1937, IAC a primit mostre de seminte Red si Yellow Caturra, cu material genetic originar de la granita statelor Minas Gerais si Espírito Santo. Cele doua variatii s-au format prin mutatia naturala a Red Bourbon, la origine un arbust inalt din zona Serra do Caparaó, acum un parc national muntos din nord estul Rio de Janeiro.

Este prima mutatie naturala identificata, cu o dimensiune redusa si capacitate de productie mare. Red si Yellow Caturra sunt caracterizate de cirese crescute in aglomerari pe crengi si au o calitate mare in ceasca, in mare parte datorata asemanarii genetice cu Bourbon-ul.

Catuai

E o incrucisare de Mundo Novo foarte productiv si Caturra compacta, dezvoltat de Institutul Agronomic(IAC) din Sao Paolo, Brazilia. Este o planta mai mica in dimensiuni, cu productivitate mare, care poate fi cultivata la densitate dubla fata de alte varietati. Forma plantei usureaza aplicarea tratamentelor fitosanitare, e viguroasa si relativ scunda, insa mai putin compacta decat Caturra. In Honduras, Catuai reprezinta aproape jumatate din cafeaua cultivata. Este o varietate importanta si in Costa Rica unde s-a imprastiat in toata tara de cand a fost introdusa in 1985. In Guatemala a fost introdusa in 1970 si reprezinta aproape 20% din productia de cafea.

Acaia

Cunoscuta si drept Acaia Cerrado, e o varietate rara care se gaseste cu precadere in Brazilia. Numele sau inseamna “fruct extraordinar: in limba locala Tupi-Guarani. Se regaseste deseori in competitiile Cup of Excellence, insa nu apare prea des in alte parti. Acaia e o mutatie naturala a Mundo Novo care s-a adaptat bine la climatul de crestere al Braziliei si care nu se comporta la fel de bine in alte regiuni. Aceasta varietate prefera altitudini de peste 800 de metri. Copacul dezvolta o forma triunghiulara care permite absorbtia uniforma a razelor soarelui. Alte beneficii sunt productivitatea mare, rezistenta generala si adaptabilitatea la recoltare mecanizata.

SL 28

SL 28 a fost obtinut de Scott Laboratories in 1931 si a devenit foarte popular in Kenya datorita calitatii exceptionale din ceasca. Are frunze late cu varfuri de culoarea cuprului si boabe late. Desi nu exista suficiente surse, se crede ca Scott Labs au incrucisat Typica din Yemen, Mocha si French Mission pentru a produce SL 28. Oricare ar fi compozitia genetica, scopul lor a fost atins si au creat o planta de calitate superioara, cu productivitate rezonabila si rezistenta remarcabila la seceta.

SL 34

O mutatie a French Mission, cu originea in plantatia lui Loresho din Kabete. Similara lui SL 28, are frunze mari cu varfuri de culoarea cuprului, insa are o productivitate mare in diferite conditii climatice si spectru de altitudine. Este foarte populara in Kenya si e recunoscuta ca fiind rezistenta atat la seceta cat si la ploi abundente.

Pacamara

Pacamara e o varietate de mandrie nationala in cultura El Salvadorului, unde isi are originea. Desi acum este crescuta si in America de Sud si Centrala, salvadorienii sustin ca varietatea crescuta local are cea mai mare calitate. Este o incrucisare de Pacas si Maragogype. Pacas e o mutatie naturala de Bourbon care se manifesta intr-o planta mai scunda, deci mai usor de cules si de plantat in densitate mare. Maragogype e o varietate care produce calitate de exceptie in ceasca, insa e foarte sensibila la boli si schimbari climaterice (cum ar fi inghetul).

Proiectul Institutului de Cafea din El Salvador de a incrucisa cele doua varietati si a obtine o planta cu toate calitatile partilor, dar fara defecte, s-a intins pe 30 de ani si a luat final in anii ’80 cand versiunea finala de Pacamara a fost data fermierilor. Aceasta varietate e acum populara si in tarile vecine El Salvadorului, Guatemala, Panama si Nicaragua, mai ales datorita profilului exotic si divers in arome care variaza de la foarte fructat la floral in functie de metoda de procesare. Aproape fara exceptie Pacamara ofera calitate deosebita in ceasca si a fost o cafea premianta in Cup of Excellence in multe tari, iar in El Salvador a castigat in 5 din ultimii 6 ani la rand, iar in 3 dintre ei a castigat Pacamara de la Finca Santa Rosa.

Surse:

Tristan Stephenson, Barista’s guide to coffee

Jeff Koehler, Where wild coffee grows

Informatii despre varietati: Gardelli Coffees, www.gardellicoffees.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.