Țara de origine: Columbia
Regiune: Huila
Note aromatice: mar verde, miere, portocala si rosie cherry
Procesare: Classic washed
Varietate: Pink bourbon
Altitudine recoltă: 1650 – 1800 m
Prăjitor: Gardelli, Italia
Cafea Columbia El Rubi Gardelli
Ferma El Rubi se află în regiunea Huila și îi aparține lui Heiner Lazo, fermier specializat în cafea de ani buni. El și soția sa au cumpărat această fermă în urmă cu 25 de ani. Poartă numele unei pietre prețioase pentru că proprietarul anterior a primit-o cadou de nuntă. Heiner și Johanna privesc ferma ca pe o comoară și mulți ani au cultivat aici Caturra, Colombia și Castillo.
În ultimii ani au experimentat cu varietăți mai exotice și acum au Papayo (după fructul cu nume similar), SL 28 și 7500 de arbuști Pink Bourbon. Soții Lazo experimentează și cu procesarea, mai ales cu fermentația cu temperatură controlată și fermentația anaerobă.
Heiner alege cu grijă cafeaua și se asigură că boabele vin din cirește perfect coapte, fără imperfecțiuni. Urmează depulparea și fermentarea uscată peste noapte, apoi cafeaua e uscată la soare timp de 7 – 10 zile, în funcție de vreme, până scade umiditatea în bob la 10-11%.
Varietatea Pink Bourbon e un hibrid de Red și Yellow Bourbon despre care se crede că a fost descoperit prima dată în Pitalito, Huila. Varietățile Pink și Orange Bourbon sunt foarte greu de produs consistent. Genele recesive datorită cărora se manifestă culorile speciale sunt foarte ușor influențate de prezența genelor plantelor părinți (Yellow și Red) în granulele de polen. Un lot bine izolat poate să își păstreze culoarea unică și caracteristicile varietății, dar este foarte greu de găsit. Pink Bourbon are substanțial mai multă glucoză în compoziție. Această trăsătură este considerată sursa profilului aromatic delicat și complex.
Cafea Columbia El Rubi Gardelli
Recenzii
Nu există recenzii până acum.