Tara de origine: Honduras
Regiune: Copan, ferma Gloria Esperanza Mejia
Note aromatice: smochine, cirese, mango, otet balsamic, ciocolata neagra
Procesare: fermentație anaerobic natural
Varietate: IHCAFE 90
Altitudine recoltă: 1500 m
Prăjitor: Gardelli, Italia
Povestea din spate
Cafea Gardelli Honduras El Colibri Esmeralda
Gloria Esperanza Mejia este proprietara unei mici ferme numite Las Palmas, din regiunea Copan din Honduras. Acest nanolot special a fost procesat si fermentat folosind o tehnica naturala anaeroba. Aceasta este controlata timp de peste 90 de ore, rezultatul constand intr-o ceașca spectaculoasa! Aceasta metoda este foarte rara în Honduras, iar Gloria a vrut sa numeasca acest lot special dupa o pasare autohtona foarte rara – El Colibrì Esmeralda.
Gloria, sotul si fiica ei locuiesc cu totii la ferma si fac ei insisi majoritatea lucrarilor agricole. In ciuda faptului ca nu avea pregatire agronomica sau experienta in producerea cafelei, Gloria a fost nevoita sa preia conducerea fermei in 2011, dupa ce sotul ei s-a ranit grav la spate si nu a mai putut lucra. La scurt timp dupa ce ea a preluat conducerea, ferma a fost decimata de rugina frunzelor de cafea. Din cauza bolii, timp de doi ani la rand Gloria nu a reusit sa produca nicio punga exportabila din recolta ei si a fost foarte aproape de a renunța la cafea. In recolta 2016/17, Gloria a decis sa participe la un proiect agronomic, ceea ce a însemnat ca o echipa tehnica a vizitat Las Palmas saptamanal pentru a coordona culesul la ferma. Acum Gloria produce o varietate de loturi folosind diferite procese, inclusiv loturi de red honey si yellow honey. In zilele noastre, Gloria îi învața si pe fermierii din zona despre agricultura ecologica; la ferma ei, ea a oferit un spatiu pe care cultivatorii il folosesc impreuna pentru a crea ingrasaminte organice.
Procesul de fermentatie
Ciresele de cafea sunt livrate la ferma unde sunt evaluate dupa metoda “take Brix” si decid procesul de fermentatie pentru cafea in functie de spatiu si de ceea ce a facut deja producatorul. Ciresele se curata si se spala , apoi se scufunda pentru a elimina orice impuritati. Apoi sunt plasate in butoaie care sunt sigilate pentru a crea un mediu fara oxigen pentru ca ciresele sa continue sa fermenteze si sa macereze pentru o anumita perioada de timp. In butoi se monitorizeaza temperatura si se mentine in jur de 22-25c la umbra. Acest lot a fost macerat mai mult de 90 de ore. Cafeaua este apoi dusa pe paturi unde se uscata timp de 20-30 de zile.
Cafea Gardelli Honduras El Colibri Esmeralda
Varietatea
Dezvoltat in anii ’90 de Institutul de Cercetare a Cafelei din Honduras, IHCAFE 90 este un hibrid dintre Caturra si Sarchimor. Este proiectat pentru a se potrivi condițiilor de creștere din Honduras.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.