Țara de origine: Etiopia
Regiune: Sidama
Note aromatice: iasomie, verbină, Earl Grey, hamei
Procesare: clasic washed
Varietate: Heirloom
Altitudine recoltă: 1980 m
Prăjitor: Gardelli, Italia
Stația de procesare Sagara se află în proprietatea companiei Daye Bensa Coffee Export. Această companie deține mai multe ferme și stații de procesare în sudul Etiopiei. Stația Sagara se află în apropierea satului Sagara din districtul Bensa, regiunea Sidama. Aici sunt procesate cireșele de cafea cumpărate de la fermierii din apropiere. De obicei, acești mici fermieri se ocupă de un teren de 0.5 – 3 hectare. Ei folosesc soluții organice de îngrijire a solului prin compost și deseori plantele de cafea cresc la umbra pădurii native.
Varietățile de cafea crescute în zonă sunt în general soiuri locale, dar și varietatea 74158, o selecție obținută la Centrul de Cercetare Jimma. Varietatea 74158 este larg răspândită în Etiopia și este apreciată pentru rezistența la boli și productivitatea ridicată.
Cafeaua care ajunge la stația Sagara este depulpată, fermentată în apă și spălată de reziduuri organice. Apoi este așezată la uscat pe paturi înălțate timp de două saptămâni. Echipa Sagara este foarte atentă la calitatea cireșelor selectate și sunt cumpărate doar cele care sunt perfect coapte.
Cum influențează procesarea washed gustul cafelei?
Cafelele washed scot în evidență exclusiv bobul. Astfel, ai ocazia să simți foarte clar interiorul bobului de cafea, lipsit de influența straturilor exterioare. Profilul aromatic și dulceața cafelei washed depinde direct de absorbția de zaharuri naturale și de nutrienți care se petrece în timpul ciclului de creștere a plantei. Asta înseamnă că varietatea, solul, vremea, gradul de coacere, tipul de fermentație, spălarea și uscarea toate pot influența gustul final.
Cafelele procesate washed reflectă atât știința creșterii bobului perfect de cafea cât și faptul că munca fermierilor este o parte importantă în formarea profilului aromatic al cafelei. Dacă analizăm aceste cafele observăm cum țara de origine și condițiile de mediu au un rol esențial în definirea gustului.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.