fbpx

Etiopia Shantewena – competition series

110.00 lei

O cafea parfumată și catifelată, folosită în competiții de specialitate, cu arome deosebite de lavandă, căpșuni, lime și prune.

Scor de calitate: 90.50 puncte

Cantitate: 250 grame

În stoc

Brands:Gardelli

Țara de origine: Etiopia

Regiune: Sidama

Note aromatice: lavandă, căpșuni, lime, prună

Procesare: clasic natural

Varietate: Heirloom

Altitudine recoltă: 2000 – 2300 m

Prăjitor: Gardelli, Italia

Această cafea provine din aceeași regiune ca Etiopia Shawntawene Village pe care am avut-o sezonul trecut și este o cafea la fel de proaspătă și de parfumată. Dacă le-ați gustat pe amandouă puteți observa cum se conturează profilul aromatic al unei regiuni și cum boabele reflectă mediul în care au crescut și metoda de procesare similară.

Daye Bensa este o companie de export de cafea înființată de frații Asefa și Mulugeta Dukamo în 2006. Compania deține o fermă și lucrează cu multe comunități de crescători de cafea. Ferma Daye Bensa se află în centrul satului Shantewena, la 10 km de orașul Daye – un oraș în mijlocul pădurii, înconjurat de arbori indigeni a căror vârstă pare a fi de peste 200 de ani.

Ferma Daye este la o distanță accesibilă pentru fermierii din Bombe, Shantewena și Keramo. E înconjurată de râuri, iar unul dintre ele separă satele Bombe și Shantewena. Daye Bensa lucrează cu multiple stații de procesare (spălare) a cafelei. Stația lor primară e în satul Shantewena. Fermierii care aduc cireșe de cafea aici sunt furnizori ficși, ei nu duc cireșele în altă parte. Ei colaborează cu stația și au agreat să folosească tehnici curate și sustenabile, care să asigure calitatea și trasabilitatea cafelei.

În 2020, Daye Bensa a câștigat locul 7 în competiția Cup of Excellence cu o cafea naturală, crescută în ferma lui Asefa și procesată în Shantewena. Compania investește în îmbunătățirea echipamentelor de procesare. Un alt interes de-al lor e să experimenteze cu fermentația anaerobă și honey.

Cireșele adunate din loturi de la Bombe, Shantewena și Keramo ies în evidență la cupping. Boabele sunt dense, cu o concentrație mare de boabe mărunte, în mare parte datorită altitudinii la care crește cafeaua.

 

Procesarea naturală

O metodă relativ simplă, cunoscută și ca procesare uscată: se culeg fructele, se lasă la uscat în soare până trec de la roșu la maro-aproape negru. Urmează decorticarea stratului exterior, gros și uscat, în urma căruia rămâne bobul de cafea verde. Metoda e des folosită în zonele aride, unde căldura poate usca bobul în coaja intactă a fructului.

Naturalețea procesului lasă fructul intact și e similară uscării boabelor de struguri în stafide. Este un proces ieftin, dar poate fi aplicat cu succes doar în regiuni în care clima permite o astfel de uscare la soare. În zonele cu umiditate ridicată, dacă uscarea nu e suficient de rapidă, fructul se degradează, putrezește sau mucegăiește.

Din cauza acestor factori, o cafea superioară obținută prin procesare naturală e rezultatul unei munci deosebite. Culegătorii și fermierii trebuie să selecteze foarte atent doar boabele coapte perfect atunci când le pun la uscat, întrucât un fruct imatur se usucă la fel ca unul copt și nu mai poate fi separat la final.

Additional Information

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Etiopia Shantewena – competition series”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termenii si Conditiile.

Livrarea produselor:

Preturile din lista contin T.V.A si pot suferi modificari fara notificari prealabile. Livrarea produselor se face prin firma de curierat Urgent-Cargus.

Termenul de livrare este de 1-2 zile lucratoare.

Tarif standard*: se va aplica tariful Local sau tariful National pentru fiecare prag de greutate.

  • Livrare catre localitati situate in afara ariei de acoperire → se aplica in cazul in care preluarea/livrarea unui colet se realizeaza in afara localitatilor mentionate in Aria de acoperire Urgent Cargus.
  • Deschidere colet la livrare → permite destinatarului deschiderea si verificarea vizuala (nu si tehnica), timp de maxim 5 minute - a continutului inainte de predarea acestuia.

 

A.   Tarif livrare / piesa

 

Tarif standard
• 1 – 3 kg

 

 

• National: 19.00 lei

 

• 4 – 5 kg

 

 

• National: 24.00 lei

 

• 6 – 10 kg

 

 

• National: 28.00 lei

 

• 11 – 15 kg:

 

 

• National: 37,00 lei

 

• 16 – 20 kg

 

• National: 43,00 lei

 

• 21 – 25 kg

 

 

• National: 50,00 lei

 

• 26 – 31 kg

 

 

• National: 60,00 lei

B.   Servicii cu valoare adaugata: National

 

·         Deschidere cu verificare

 

5.5 lei
·         Serviciul contra ramburs prin Cont colector

 

5.5 lei
·         Livrare sambata

 

7.5 lei