Țara de origine: Etiopia
Regiune: Sidamo, satul Shawntawene
Note aromatice: lavandă, zmeură, căpșuni, lime, ceai Assam
Procesare: clasic natural
Varietate: Heirloom
Altitudine recoltă: 2000 – 2300 m
Prăjitor: Gardelli, Italia
Stația Bombe are un rol central în producția acestei cafele. Poartă numele muntelui Bombe, situat la sud de această stație. Datorită certificării organice, această stație a devenit punctul de centralizare a cafelelor organice produse în zonă. Mai multe sate din zonă își aduc boabele pentru procesare la Bombe unde după cules cireșele de cafea trec prin procese de selecție de calitate superioară care asigură trasabilitatea cafelei. Stația Bombe procesează cafea organică de la peste 600 de producători din regiune.
Apa folosită la procesarea cafelei vine de la râul Bonara, iar cireșele sunt uscate pe paturi înalte de bambus cu bază de plasă pentru un flux de aer optim. Acest lot procesat natural este uscat la umbră pentru o deshidratare lentă. Astfel, se obține o cafea mai dulce și mai fructată, cu un gust puternic floral care se transformă în ceașcă în note de lavandă și zmeură. Solul de excepție și procesarea de calitate scot în evidență textura catifelată în ceașcă și adaugă o urmă de aciditate de lime cafea cafelei.
Procesarea naturală
O metodă relativ simplă, cunoscută și ca procesare uscată: se culeg fructele, se lasă la uscat în soare până trec de la roșu la maro-aproape negru. Urmează decorticarea stratului exterior, gros și uscat, în urma căruia rămâne bobul de cafea verde. Metoda e des folosită în zonele aride, unde căldura poate usca bobul în coaja intactă a fructului.
Naturalețea procesului lasă fructul intact și e similară uscării boabelor de struguri în stafide. Este un proces ieftin, dar poate fi aplicat cu succes doar în regiuni în care clima permite o astfel de uscare la soare. În zonele cu umiditate ridicată, dacă uscarea nu e suficient de rapidă, fructul se degradează, putrezește sau mucegăiește.
Din cauza acestor factori, o cafea superioară obținută prin procesare naturală e rezultatul unei munci deosebite. Culegătorii și fermierii trebuie să selecteze foarte atent doar boabele coapte perfect atunci când le pun la uscat, întrucât un fruct imatur se usucă la fel ca unul copt și nu mai poate fi separat la final.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.