Țara de origine: Indonezia
Regiune: Sumatra de nord
Note aromatice: papaya, ananas, prune uscate, guava
Procesare: anaerobic natural
Varietate: Typica
Altitudine recoltă: 1300 – 1500 m
Prăjitor: Gardelli, Italia
Această stație de procesare îi aparține lui Hendra și familiei sale. Este o insulă de cafea de specialitate procesată experimental înconjurată de zone de cafea convențională procesate washed, tipice regiunii.
Această cafea vine de la cele mai bune ferme din jurul stației lui Hendra, de la altitudinea cea mai mare din regiune. Pentru a se asigura că nu intră în procesare nicio cireașă necoaptă, Hendra le trece printr-un filtru de densitate care înlătură boabele imature. Cafeaua trece apoi printr-o dublă selecție manuală. Cireșele de cafea rămase sunt doar cele perfect coapte și sunt puse în pungi de plastic și lăsate să fermenteze timp de 48 de ore. După fermentare, ele sunt așezate pe paturi înălțate și lăsate la uscat pentru 20-25 de zile. În cortul de uscare temperatura e monitorizată constant și boabele sunt întoarse des pentru uniformizare.
Hendra a moștenit pasiunea pentru cafea de la tatăl său care a cumpărat teren în districtul Pegasing în 2006, special pentru a cultiva cafea. Începând cu 2010 ei au experimentat cu cafelele washed după ce au studiat literatura de specialitate și s-au consultat cu producători din Indonezia care se îndepărtau de acest tip de procesare.
Din acel moment, Hendra și familia au investit masiv în fermă și mai ales în tehnologiile de recoltare. Cu susținere financiară externă au achiziționat o moară mică de procesare washed cu două depulpatoare, canale de spălare acționate gravitațional și câteva paturi înălțate pentru uscarea cafelei.
Hendra a continuat experimentele și acum are în jur de 8-10 metode diferite pe care le aplică. Stația sa produce până la 40 de tone de cafea verde anual. Boabele de cafea sunt achiziționate de la 70 de fermieri din zonă. Aceștia sunt răsplătiți de Hendra pentru practicile corecte de recoltare și remunerează cireșele culese la gradul optim de coacere. De asemenea, fermierii sunt plătiți în plus și dacă vin de la distanțe mari.
Un al proiect al fermei presupune creșterea plantelor din varietatea Abyssinia, primul tip de cafea plantat în Indonezia. Câțiva fermieri au răspuns apelului de a crește loturi mici de Abyssinia pe terenurile lor. Pe acestia Hendra îi plătește în plus pentru boabele din plante cu recoltă redusă, dar calitate superioară.
Hendra alege tipul de procesare pentru fiecare lot în funcție de condițiile atmosferice și de cerințele venite de la clienții săi principali, prăjitorii de cafea de specialitate din Indonezia, mai ales din capitala Jakarta.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.