fbpx

Gusturile nu se discuta, nici la Coffee Store

Copyright Coffe with the Queen

Primul lucru pe care te întrebăm în momentul în care intri în magazinul nostru, este dacă preferi cafeaua mai intensă, sau mai aromată, și asta deoarece oferim o gamă largă de cafea din care poți alege, care satisface toate gusturile. Fie că îți place să o servești mai intens prăjită, întrucât îți redă acel wake up call, ori fructată, cu diverse arome – caise, portocale, struguri, sau coacăze, acestea fiind doar câteva exemple…

Sunt mai mulți parametri de luat în considerare în momentul în care simțim savoarea cafelei, precum: dulceața, amărăciunea, aciditatea, respectiv aroma. Tristan Stephenson descrie parametrul dulceag ca un obiectiv excelent în prepararea cafelei, atingând punctul culminant în momentul în care și celelalte forțe contribuie la rezultatul final și chimia băuturii. Dacă rămânem dezamăgiți de gustul cafelei, avem tendința, deseori, de a atribui vina amărăciunii, din cauza supraextracției – în special, în rândul celor bazate pe espresso. Însă, deși aceasta este o senzație nu tocmai plăcută, joacă un rol important în concentrarea dulceții și reducerea acidității. În ce-o privește pe cea din urmă, este un element signifiant în compoziția unei cești de cafea, oferind gust, fructozitate și o doză de reîmprospătare. Unii producători din Kenya sau Columbia au o oarecare reputație pentru realizarea unor cafele mai acide în compoziție, cu un gust mai ascuțit, gradul de aciditate/ph-ul modificându-se în funcție de intensitatea prăjirii. Și nu în ultimul rând, aroma, care nu se determină doar în detrimetrul papilelor gustative, ci și al celor olfactiv-senzoriale, se combină cu textura, temperatura și, în final, reușește să ofere o definiție completă cafelei, respectiv o experiență unică, nouă, societății filocafè.      

Prin brandurile de cafea de origine pe care le distribuim și intenționăm în a ți le oferi, dorim, de fapt, să te aducem mai aproape de prezent, și în același timp să te ajutăm să ieși din cotidian,  astfel încât să-ți creezi o conexiune între trup și spirit, de asemenea, să fii în acel echilibru, fără de care nu am putea exista. Acesta este scopul cafelei de specialitate, implicit al celei de origine. Bucură-te de viață prin savoarea diversității aromelor de cafea.

Copyright Nestle

Care este diferența dintre cafeua single origin și cea blend?

În ce privește profilul aromatic, cea single origin este originală și nealterată, în timp ce blend-ul combină mai multe variante de boabe cafea. Cafelele single origin tind să aibe un gust exotic, sunt mai puternice și robuste, în timp ce blend-ul se completează prin varietatea aromelor oferite de boabele de cafea. Single origin spune povestea ținutului din care vine, caracteristici specifice ale acesteia sunt puritatea și autenticitatea. De asemenea, consistența poate varia semnificativ în funcție de sezon, de exemplu, gama cafelelor de la Hasbean își schimbă sortimentele în funcție de anotimp.

Dacă ești genul de persoană căreia îi place să-și îndulcească ziua cu cafeaua de dimineață, și nu numai, recomandăm Cignobianco de la italienescul Gardelli, un blend ideal pentru cafeaua matinală, cremos și intens, cu note de ciocolată cu lapte, migdale, prune și caramel, ori Finca la Aurora de la Hasbean, o cafea deosebită de origine columbiană, dulce și intens parfumată, cu note de mure, zahar Muscovado si curmale; secretul acestei rețete de succes îl reprezintă zahărul brun, nerafinat, cu o aroma consistentă și puternică de melasa.

Guatemala Wiliam Silvestre de la Gardelli, si Nicaragua Buenos Aires- Java de La Cabra, te vor învălui în tradiția spațiului-timp al Americii Centrale, ambele fiind de aciditate fructată, respectiv floral-fructată, prima de mandarine, caramel, struguri albi și pere, și cea din urmă, oferind note de iasomie, pepene și ceai negru. La Cabra produce, de asemenea, și o gamă mai intensă Los Pirineios – El Salvador, și fructată, din boabe Pacamara pitice, procesate anaerobic, cu note de mandarine, caise și zahăr brun. Astfel poți resimiți, încă o dată, vibe-ul Americii Latine Centrale prin ținutul cu ieșire la Pacific.

Dacă îți place să simți cafeaua mai intensă, ascuțită, atunci îți recomandăm Manga Larga de la Gardelli, o cafea interesantă, procesată clasic natural, cu note de prune, lime, Cirese Cassis, și Toffee. Îți dăm de ales și dintre o paletă de blend-uri de la Hasbean, precum: Blake – siropos și clasic, prăjit medium dark, conținând câteva note fructate de smochine, coacăze și măr deshidratat, Jabberwocky White Blend – cu note de zahăr alb, piersică, iaurt, single cream, și Jailbreak – cu note de ciocolată, migdale și biscuiți cu lapte, lucru important de precizat, ambele sunt intense și cremoase.

Copyright Science Meets Food

Prin gama Competitions Series, te introducem în „the best of the best”, atât prin moștenirea etiopiană Duwancho, misterul tărâmului fierbinte african prin varietatea de soiuri de cafea pe care le posedă, și Semeon Abbey. Prima cafea, aromată și fructată, acid-moderată, se identifică prin note de iasomie, papaya, ananas, fructul pasiunii, piersică, iar cea de-a doua, o cafea rară și deosebita, folosită în competiții de specialitate, cu note floral-fructate de soc, mango, ananas, piersica, cidru de pere și cacao.

Bineînțeles, dacă îți dorești să simți aroma unică a cafelei, totodată, prin conținutul redus de cafeină, te înțelegem și îți prezentăm Columbia El Yalcon de la Hasbean, o gamă decofeinizată natural, cu trestie de zahăr, care în ceașcă are note de melasă, coajă de portocale și ciocolată cu lapte.

Cu ocazia începutului sezonului văratec, te provocăm să intri în jocul degustării, explorării, să gândești „verde” și să privești lumea cu alți ochi!  

De asemenea, dorim să precizem, faptul că, produsele din stoc se modifică în permanență.

Referințe:

The Perk Blog, Acc. 4 iun. 21, URL: https://perkcoffee.co/sg/coffee-basics-101-single-origin-vs-blends/;

Tristan Stephenson, The Curious Barista’s Guide to Coffee, Ryland Peters & Small, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.