fbpx

Peninsula Cappuccino

Credit CNN Travel

Cappuccino… probabil cea mai populară băutură pe bază de cafea pe întreg mapamondul, care se poate consuma la orice oră, și în orice circumstanțe – că vrei să ieși la o plimbare în Piața Navona, să petreci o după-amiază cu Woody Allen, sau să citești Mândrie și Prejudecată, ori, dacă simți nevoia – după o seară vibrantă în oraș, un cappuccino reprezintă un portal între recreație și dinamism.

Un shot de espresso cu spumă de lapte, de atât este nevoie. Acestea fiind spuse, care este povestea renumitului cappuccino?

Tristan Stephenson susține în cartea sa The Curious Barista’s Guide to Coffee, că deși cappuccino este asociat cu cultura espresso italiană, acesta și-ar avea originile, de semenea, în Viena secolului XVIII. Ca atare, în cafenele de lux austriece, se comanda kapuziner, denumire ce ar fi apărut datorită similitudinii culorii acesteia cu veșmintele purtate de călugării Kapuziner Abbey din Salzbrurg. Însă, indiferent cum ar fi apărut, cappuccino a luat amploare in peninsula apenină. Caffè Florian din Piața San Marco, Veneția, a fost încă din 1720 un simbol al eleganței, opulenței și autenticității, în care și-a pus amprenta cafeaua ca stil de viață.

Printre cele mai bune contacte pe care le putem avea cu cappuccino, ar fi într-un muzeu în aer liber, admirând arhitectura ce datează de mii de ani, cel puțin aceasta a fost una dintre primele mele experiențe, în timpul unei excursii la Roma. Dozele de încredere și vitalitate au revenit odată cu acesta, savoarea era unică, și impactul pe măsură. “Un cappuccini freddo, per favore!” a fost cheia unei zile toride cu succes.

Expresia lapte și miere ar trebui înlocuită cu cea de cafea și lapte, întrucât odată cu descoperirea acestei combinații – prin rezultatul omogenizării între cele două, a trebuit doar să dăm frâu liber imaginației pentru a ne bucura de  alte asemenea băuturi pe bază de cafea. Acest lucru a dus la măiestria preparării cafelei sau Latte Art, deoarece acest proces, mixologia cafelei, este de asemenea, o artă.

După cum spunea și Josephine Baler, activistă franceză:

“El era crema mea, pe când eu eram cafeaua lui, iar când eram turnați împreună, ieșea ceva.”

Cappuccino tradițional italian are o aromă puternică, textură fină, îndulcită de zahărul natural pe care îl conține lactoza. Bineînțeles că, odată cu trecerea timpului, tipurile de cappuccino au variat întrucât cafeaua a fost adaptată de fiecare societate, cultură și climat, în funcție de propriile stiluri și obiceiuri, pentru a satisface cât mai multe gusturi.

Credit Fave.co

Asemenea tehnicii chiaroscuro, utilizată în pictură pentru a pune în evidență constrastul dintre umbă și lumină, tipurile de cappuccino pot varia în funcție de textura și combinația de lapte pe care o posedă. Astfel, putem opta pentru un cappuccino mai fluid sau mai intens.

Chiaro cappuccino, acela mai fluid (sau wet), are o concentrație mai mare de lapte fierbinte, implicit mai puțină spumă, compoziția sa fiind, foarte asemănătoare unui cafè latte; ordonați un latte și veți primi un pahar cu lapte, deoarece este exact ceea ce ați ordonat… de aici și varianta light pe care o alegem și adorăm. Pe când scurro cappuccino (sau dry), are o compoziție mai redusă de lapte fierbinte, însă mai mult lapte spumos stratificat deasupra băuturii, oferind o aromă mai puternică și o culoare mai închisă decât cappuccino tradițional.

Clima mediteraneeană a dus și la crearea unui freddo cappuccino, sau cu gheață, popular atât în Italia, Grecia și nu numai. În Statele Unite, iubitorii de cappuccino preferă diversificarea aromelor, îmbogățind cafeaua cu caramel, zmeură, vanilie, sau mentă.

Attraversiamo! a fost printre primele lucuri de care a fost fascinată Liz Gilbert, tânăra americana în căutarea descoperirii de sine, în urma unor evenimente tumultoase. Limba melodioasă, bucătăria plină de savoare, și cultura băutorilor de cafea, au fost surse și motive originale pentru romanul său fenomen Eat, Pray, Love

Așa si noi, suntem îndemnați să bem cappuccino, pentru a descoperi și redescoperi, atât universul care ne înconjoară, cât și pe noi înșine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.