fbpx

Remote Coffee

Ce se întâmplă dacă ajungi să fii „blocat” în casă, și nu te mai poți bucura de cafeaua ta în „jungla orașului”? Ce se întâmplă când te afli într-o călătorie, în camping? Poate simți ca lumea îți fuge de sub picioare pentru o clipă… Atunci îți prezentăm câteva variante prin în care îți poți produce băutura pe bază de cafea, la tine în bucătărie sau în mijlocul naturii, astfel încât – dacă duci lipsă de un espressor, să nu duci și lipsa drogului fericirii, astfel să continui să fii membru Café Society.

Presa franceză

Copyright Bob Vila

În mod surprinzător, atât francezii, cât și italienii s-au contrazis privind originile acestui mod de preparare al cafelei, care folosește un ecran metalic sau de pânză, conectat la o tijă ce presează boabele de cafea, făcând infuzia într-un recipient cu apă fierbinte. Potrivit unei legende care datează din anii 1850, un francez era în plimbarea sa zilnică, uitând faptul că trebuia să adauge boabele de cafea în oala de apă fierbinte. Cu alte cuvinte, presă franceză a ajuns populară, în rândul nostru, din întâmplare. Presa franceză prepară cafeaua fără filtru, prin metoda imersiunii. Asta înseamnă că dispozitivul prelucrează boabele în apa fierbinte, ceea ce va reda aroma și uleiruile specifice boabelor de cafea, care, de regulă, se pierd prin intermediul procedurii picurării. Din acest motiv, vă recomandăm să vă asigurați că utilizați o variantă a măcinării mai grosiere, deoarece boabele vor fi în contact permanent cu apa, o măcinare fină va lăsa o infuzie amară, supraextrată.

Presa franceză este recomandată tuturor celor „novici” în ale preparării cafelei de specialitate. Cu toate acestea, dispozitivul poate produce preparate gustoase dacă se iau în considerare anumite etape, cum ar fi prospețimea boabelor și măcinarea lor chiar înainte de preparare, ori temperatura apei.

Aeropress

Copyright Fathom Coffee

Alex Delany descrie Aeropress – presiunea cu aer care extrage aroma, caracteristică „tocilarilor în materie de cafea”.

Aeropress există încă din 2005, când inventatorul american Alan Adler a debutat primul prototip la o expoziție din industria cafelei. Acest dispozitiv de infuzie compact acționează precum acela al unei seringi, cu un piston forțând apă caldă să treacă printr-un filtru înlocuibil mic, direct în ceașcă.

Unele persoane susțin că Aeropress poate prepara cafea la fel de puternică precum espresso, deoarece – din punct de vedere tehnic, este realizată sub presiune. Cert este că, Aeropress este un dispozitiv foarte asemănător presei franceze, întrucât întrunește caracteristici foarte asemănătoare. Printre diferențele care se remarcă sunt: utilizarea unui filtru cu plasă de sârmă sau nailon de către presa franceză, și a unui filtru de unică folosință de către Aeropress. Timpul de preparare este mai scurt cu Aeropress, de unde rezultă o cafea mai puțin acidă și măcinarea mai fină.

V-60

Copyright Hario

Numele provine de la forma dispozitivului, de respectiv „V” cu unghi de manevră de 60 de grade. Părțile interioare au, de asemenea, creste interioare, care ajută la fluxul de aer în timpul metodei de preparare. Hârtia de filtru este introdusă în forma de „V”, iar cafeaua este plasată în hârtia de filtru. Cafeaua preparată se scurge apoi în ceașcă, oferind o aromă deosebită.

Recomandăm 6-8g de cafea la 100mg de apă, echivalentul a 1-3 minute pentru o ceașcă, respectiv 3-4 minute pentru două cești. Este recomandat să turnați apă fierbinte prin hârtia de filtru înainte de a începe prepararea, pentru a clăti hârtia și a îndepărta orice reziduu. Acest lucru ajută, de asemenea, la încălzirea cupei și picurătorului, contribuind la crearea unui mediu mai stabil pentru extracție, în timpul procesului de preparare a cafelei.

Vă recomandăm o mărime de măcinare medie. Modificările aduse setării de măcinare au rezultate consistente în toate metodele de preparare. Cu o măcinare grosieră, timpul de preparare ar trebui să fie mai lung pentru a permite extragerea completă a aromei. O măcinare mai fină are ca rezultat particule mai mici de cafea, dizolvă aromele disponibile mai ușor, și necesită un timp de preparare mai rapid, în vederea atingerii nivelului dorit de aromă.

Dacă apa se adaugă încet (și va curge încet), aceasta va permite mai multă extracție, ceea ce va avea ca rezultat o cafea mai bogată. Dacă apa se adaugă rapid (și va curge rapid), extracția cafelei va fi mai light, mai ușoară. Acest lucru înseamnă că, V-60 este perfect pentru cel care experimentează această metodă, pentru prima dată, și care dorește să acopere diferite arome și gusturi din același tip de cafea, schimbând dimensiunea măcinării și fluxul de apă.

Recomandăm ca mișcările circulare să fie uniforme, deoarece acestea contribuie la asigurarea unei extracții consistente. Ceainicele electrice pot fi, de asemenea, setate la temperatura dorită, în loc de cea a „fierberii”, însemnând că preparatorii pot testa diferite temperaturi, pentru a o asigura pe cea optimă. Ca punct de plecare, propunem ca aceasta să fie cuprinsă între 92-96 ° C.

V-60 va crea o cafea mai light, ușoară, făcându-și prezente notele și aromele delicate; ideală pentru această metodă este utilizarea unei cafele de origine africană intensă și unică cu fructe – precum Etiopia.

Indiferent de modalitatea de preparare a cafelei pe care o vei găsi mai interesantă sau mai potrivită stilului tău, te asigurăm că vei rămâne satisfăcut de proprietățile acesteia. Experimentează și vei avea doar de câștigat!

Referințe:

Alex Delany, „These are our favorite ways to make coffee at home”, Bon Appetit, Acc. 4 iun. 21, URL: https://www.bonappetit.com/story/favorite-ways-to-make-coffee-at-home;

„Best Aeropress Coffee Makers in 2021”, Art of Barista, Acc. 4 iun. 21, URL: https://artofbarista.com/best-aeropress-coffee-maker/;

Karolina Kumstova, „The History of French Press”, European Coffee Trip, Acc. 4 iun. 21, URL: https://europeancoffeetrip.com/the-history-of-french-press/;

Simon LeMay, „Hario V-60 Pour Over Coffee Tips”, North Star Coffee Roasters, Acc. 4 iun. 21, URL: https://www.northstarroast.com/hario-v60-pour-coffee/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.